Zorg voor je voeten.
Ze moeten je nog ver brengen.

 

Onze voeten zijn een dierbaar bezit. Ze dragen en ondersteunen ons dag in en dag uit. In ons leven leggen we tussen de 100.000 en de 180 000 kilometer te voet af, en dan moet je niet eens sporter of wandelaar zijn. Voeten krijgen dus veel te verduren en zijn kwetsbaar. Juist daarom zijn ze zo kwetsbaar en vatbaar voor letsels. Schimmelinfecties, eelt, likdoorns, ingegroeide nagels, peesontstekingen, scheefstaande tenen of voetwonden kunnen het plezier in ons leven aardig verstoren; In erge gevallen werken ze zelfs invaliderend.

 

De voeten van personen met diabetes zijn zeer kwetsbaar. Een klein letsel kan grote gevolgen met zich meebrengen. Daarom is het verstandig om je voeten te laten nakijken en indien nodig te laten behandelen door een podoloog.

Doktersvoorschrift Podoloog 1 Pdf
PDF – 155,2 KB
PODOLOGEN telefoon/mail adres
Boersma Veerle 0486 65 48 13 info@veerleboersma.be Noenweideweg 1, 1790 Hekelgem Hof Ter Waarbeek (Waarbeek 28, 1730 Asse) De Oase (Kloosterstraat 75, 1745 Opwijk)
De Vis Karolien 0486 54 96 27 Leenweg 10, 1790 Affligem
Adriaensens Jana 0479 46 87 84 podojana@gmail.com Heirbaan 105, 1785 Merchtem
Heyvaert Ilse 0479 32 20 06 ilse@ilseheyvaert.be Kloosterstraat 16, 9255 Buggenhout
Waegeman Sigrid 0485 11 79 80 Brugstraat 15, 1730 Asse

Veelgestelde Vragen

Wat is een podoloog?

Een podoloog is een paramedische zorgverlener die zich richt op het onderzoeken, diagnosticeren en behandelen van problemen aan de voeten en de onderste ledematen. Podologen behandelen bijvoorbeeld klachten zoals voetpijn, eelt, likdoorns, ingegroeide nagels, en afwijkingen in de voetstand die leiden tot knie- of rugklachten. Ze kunnen ook zolen op maat aanmeten, advies geven over schoenen en houdingen, en preventieve zorg bieden voor mensen met diabetes of reuma, die extra gevoelig zijn voor voetproblemen.

Een podoloog werkt vaak samen met andere zorgverleners zoals fysiotherapeuten en orthopedisten.

Wat is het verschil tussen een podoloog en een pedicure?

Het belangrijkste verschil tussen een podoloog en een pedicure ligt in hun expertise en focus:

  1. Podoloog:

    • Medische focus: Een podoloog is een medisch specialist die zich richt op het diagnosticeren en behandelen van voetproblemen en afwijkingen in de onderste ledematen, zoals voetstandafwijkingen, voetpijn, of klachten die door voetproblemen worden veroorzaakt (bijv. knie- of rugklachten).
    • Opleiding: Een podoloog heeft een gespecialiseerde opleiding in de voetkunde en werkt vaak samen met andere medische professionals, zoals fysiotherapeuten, orthopedisten en huisartsen.
    • Behandelingen: Ze behandelen complexe voetproblemen, maken correctiezolen op maat en geven advies over schoeisel of houding. Ze richten zich vooral op medische klachten en preventie van letsel.
  2. Pedicure:

    • Cosmetische en verzorgende focus: Een pedicure richt zich vooral op de uiterlijke en preventieve verzorging van de voeten. Dit omvat nagelverzorging, het verwijderen van eelt, het behandelen van likdoorns, en het verzorgen van de huid.
    • Opleiding: Pedicures volgen een kortere opleiding en richten zich op het verzorgen van gezonde voeten en het verlichten van kleinere problemen.
    • Behandelingen: Ze verzorgen de nagels, verwijderen eelt of likdoorns, en helpen bij ingegroeide nagels, maar behandelen geen structurele of biomechanische problemen.

Samengevat is een podoloog meer medisch en diagnostisch gericht, terwijl een pedicure zich focust op verzorging en cosmetische behandelingen.

opleiding en erkenning

 

  • Een podoloog in België moet een specifieke bacheloropleiding in de podologie volgen, die meestal drie jaar duurt.
  • Podologen zijn erkend door de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid en vallen onder de paramedische beroepen.

 

doelgroepen

 

  • Mensen met diabetes of reuma, die extra gevoelig zijn voor voetproblemen.
  • Sporters met overbelasting of blessures.
  • Personen met houdingsklachten die voortkomen uit voetproblemen.