VISIE

Concept HELA  is in 2005 ontstaan uit de werking van de WTA vzw, werkgroep thuisgezondheidszorg Asse.

 

Onder de bezielende en gedreven leiding van wijlen huisarts Dirk Wijnant nam de werkgroep WTA vzw  sinds 1988 allerlei initiatieven om de samenwerking tussen de eerstelijnsgezondheidswerkers te faciliteren en kwaliteitsvoller te maken. Via een jaarthema ( ruglijden, diabetes, osteoporose, longlijden, hartvatenziekte, urologie, palliatie…) werden nascholingen aangeboden aan de professionelen en GVO aan de bevolking. Deze activiteiten werden zeer geapprecieerd en hadden veel succes in het toen nog pre-internet tijdperk. Het bevorderde ook de professionele contacten tussen de verschillende gezondheidswerkers.

 

In  2004 gaf de federale overheid subsidies om SIT’s (samenwerkingsinitiatieven  thuiszorg) op te richten. Later werden die herschapen in SEL’s ( samenwerkingsinitiatieven eerst lijn). Daarin werd o.a. ook voorzien om het  overleg tussen de verschillende zorgverleners rond de patiënt aan huis te vergoeden (GTD).

 

Het centraal stellen van de zorgnoden van de patiënt noopte de WTA tot het oprichten van een eerstelijnshuis waar paramedici samen zorg  konden aanbieden volgens een overlegd zorgpad.

In 2005 werd het HELA: Huis Eerste Lijn Asse, Kattestraat 5, boven de doopvont gehouden. Daar ontstonden initiatieven als rugschool, diabetesraadpleging, CVS-begeleiding, rookstopbegeleiding, info bij opvoedingsproblemen, ondersteuning van psychiatrische patiënten aan huis, nascholingen…

 

Onder de vleugels van de Huisartsenkring Hoppeland vzw startte in 2009 het LMN AMALOD (Locaal Multidisciplinair Netwerk Asse, Merchtem, Affligem, Liedekerke, Opwijk, Denderleeuw). Dit was een RIZIV-initiatief om zorgtrajecten voor diabetes en nierinsufficiëntie te faciliteren. In 2011 werd Sonja Van Nieuwenhove er de zorgcoördinator.

In  2020 werden het LMN en de SEL ontbonden en verhuisden de subsidies naar een nieuwe structuur de eerstelijnzones: ELZ AMALO.

 

Het HELA, nu  met de A voor AMALO, kan zijn werking gedeeltelijk verder zetten dank zij de inzet van Sonja van Nieuwenhove met haar ervaring in het LMN voordien.  De werking gaat nu  vooral rond diabetes en de rugschool.

De HAK Hoppeland vzw financiert heden grotendeels de werking. Er is een samenwerking met de ELZ.

 

De filosofie achter het HELA project is sinds de stichting in 2005 niet veranderd:

Het is  een open, pluralistisch en multidisciplinair initiatief                                                                                             (open wil zeggen dat iedere gezondheidswerker welkom is om mee te werken, en het richt zich aldus tot alle professionelen die zelf beroepsmatig lichamelijke of geestelijke gezondheidszorgen of sociale hulp verlenen aan patiënten in hun thuismilieu)

De zorgnood van de patiënt wordt centraal gesteld    
(daartoe werken huisartsen, specialisten, paramedici  er maximaal en deskundig samen)

 

(Johan Gaublomme, 2024)